2012. máj. 15.

Endometriózis


Az endometriózis napjaink egyik rejtélyes betegsége, amely a nőket a reproduktív életéveikben érinti. A név az "endometrium" szóból származik, amely a méh bélfelszínét borító nyálkahártya.
A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül, és vérzés formájában leválik. Az endometriosis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül. Ezt, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriósis csomóknak.
Az endometriózis csomók a méh nyálkahártyájához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során, tehát minden hónapban felépülnek, és menstruációs vérzés formájában leválnak. Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriosis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, majd következménye a csomót övező területen a gyulladás és a hegképződés.
Az endometriosis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, mely magába foglalja a petefészkeket, a petevezetőket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét és a medence hashártyaborítékát. Ezen szigetek ritkán előfordulhatnak hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a belekben, vagy a végbélben, a hólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban vagy a szeméremtesteken. A petefészken elhelyezkedő endometriózis tipikus példája az ún. "csokoládé ciszta", mely súlyos tüneteket és következményeket okoz.
Az endometriózis fő színtere mégis a kismedence, ami végül befalazva érzi magát, és így végül szinte lehetetlenné teszi a közösülést, mert az fájdalommal jár.

Endometriózis tünetei

A fájdalom (főleg a menstruációs vérzés előtti és alatti fájdalom, amely súlyosabb, mint a "normális menstruációs görcsök"),
·         fájdalmas közösülés,
·         meddőség,
·         rendszertelen erős vérzések.

Az egyéb tünetek:
·         a fáradékonyság,
·         a menstruáció során fájdalmas bélmozgások,
·         véres széklet,
·         deréktáji fájdalmak,
·         hasmenés vagy székrekedés,
·         esetleg egyéb béltünetek,
·         vizelési panaszok közül fontos a görcsös vizelés és a vérvizelés.

Az endometriózisban szenvedő nők egy csoportja tünetmentes.

Fontos kiemelni, hogy az endometriózis oka az orvostudomány jelenlegi állása szerint ismeretlen, nem tudja, hogyan kerül a nyálkahártya illetéktelen helyre.. Számos elméletet dolgoztak ki, de ezek közül egyik sem látszik megmagyarázni valamennyi esetet.

A legjelentősebb, a"retrográd menstruáció" elmélete - amely szerint a menstruáció során a menstruációs szövettörmelék a petevezetőkön keresztül a hasüregbe jut vissza, ott megtapad a hashártyán, és növekedésnek indul. Valószínűleg a hormonális- vagy az immunrendszer elváltozása teremti meg a feltételeket, hogy a szövettörmelék a hashártyán megtapadjon, és növekedésnek induljon - azaz endometriózis alakuljon ki.
Termékenységi zavart már a legenyhébb forma is okozhat, azonban fájdalmat még nem biztos, hogy észlel a páciens. A betegség fennállásának előrehaladtával az állapot egyre inkább súlyosbodik.

Az endometriózis kezelése
Az endometriózis kezelése a hosszú évek során változott, de a gyógyítás módját még nem találták meg.
A fájdalom csökkentésére általában fájdalomcsillapítókat írnak fel. A hormonokkal történő kezelés (fogamzásgátlók) az alapbetegséget nem gyógyítja meg, ezért abbahagyás után a tünetek visszatérnek.
Az endometriózis csomók műtét útján eltávolíthatók vagy megsemmisíthetők, enyhülnek a tünetek, és meddőség fennállása esetén bekövetkezhet a spontán terhesség. A laparoszkóp útján végzett műtétek egyre gyakrabban helyettesítik a nyílt hasi műtéteket.

Az endometriózis előfordulása folyamatosan növekszik, és ma már a női terméketlenség 3. leggyakoribb oka.

A test megzavarodott területei figyelemért és segítségért kiáltanak. Mi segíthetünk kideríteni, hogy milyen lelki okokra vezethető vissza a betegsége, a tudattalan nőisége miért jár helytelen és veszélyes helyeken. Ezt követően pedig arra is megoldást ajánlunk, hogyan változtassa meg ezt a helyzetet és váljon egészségessé, ami a gyermekáldást is elősegíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése