2018. jún. 25.

Vetélés lelki oka – Van válasz a miértekre


Végre elérkezettnek érezted az időt a babára? Végre úgy érezted, hogy szeretnéd bővíteni a
család létszámát? Vagy hirtelen ajtóstul beesett a gólya hozzátok? Még ugyan nem számítottál a
baba érkezésére a friss vagy még bizonytalan kapcsolatba, de a hetek folyamán megbékéltél a
helyzettel?

Az első hetek hangulati ingadozása a bizonytalanságtól a kitörő örömön át folyamatosan váltakozik. Olyan, mintha hideg-meleg zuhanyban részesülnénk. Egyik pillanatban örömkönnyek tódulnak a szemünkbe, a másikban pedig, amikor felmerülnek a nehézségek, vagy a félelmek, lever minket a víz. Így telnek az első hetek napjai és órái. Idő közben orvos is megállapítja a tényt, baba van. Akár már a szíve is verni kezd. Még ha szorongva is, de kezdek reménykedni, ez a reménykedés egyre nagyobb helyet foglal el a szívemben.

A női intuíció kitűnően rámutat arra, hogy beköltözött-e a pocaklakó és arra is, hogy ő kisfiú-e vagy kislány. S ugyanígy ez az intuíció jelez akkor is, ha mégsem marad velünk a magzat. A folyamatos belső szorongás nem tágít, az elmúló hetek, orvosi visszaigazolások ellenére sem. A nő belül érzi, hogy gond van, csak azt nem tudja megmagyarázni, hogy milyen eredetű a gond, és azt sem, hogy mikor üti fel a fejét. De érzi.
A baba, ha elmegy egy világ omlik össze bennünk. A tudati bénulást okozó sokk után feltódulnak a kérdések. S napokig – hetekig, vagy akár hónapokig, sőt évekig mardos a fájdalom, miért hagyott itt minket a baba. Ha tényleg eljött, akkor pár héten belül miért fordul vissza? Miért történhet meg ez velünk?

Van válasz a miértekre. A történéseket ok-okozati összefüggés rendszerben szemlélve építőkockáról építőkockára logikusan fel lehet építeni. A baba nem véletlenül fordul vissza. Mindig célja van vele. Igen – kérdezhetnénk – mi célja lehet azzal, hogy nekem fájdalmat és boldogtalanságot okoz, ugyan annak mi haszna lehet? De a választ sokkal összetettebben kell szemlélnünk. S mindig megtalálható a konkrét válasz.

Perinatális (fogantatás körüli) szaktanácsadóként dolgozom gyermekre vágyó párokkal évek óta. Munkám során sokszor futok bele magzat vagy kisbaba elvesztés történetébe. Megértve a pár életét, és gondolkodásmódját egyszerűen meg lehet látni a baba üzenetét. A magzatnak mindig valami mondanivalója, üzenete van, melyet a legeredményesebben ezzel az erőteljes kommunikációval tud átadni. Hiszen 6-8 hetesen hogyan tudna kikopogni a pocakból? Hogyan tudná másképpen a mondanivalójára felhívni a figyelmet?

Keressük a megoldást magunkban, az intuíció itt is a segítségünkre lehet. Olyat kell keresnünk, amire a legkevésbé tippelnénk, de az adott témában úgy érezzük szorít a cipő.

Vajon mit üzenhetett neked a baba?

Erről hallhatunk előadást, ahol mindenki megtalálja a kérdéseire a személyre szabott válaszokat, azáltal, hogy a megelőzően kitöltött és visszaküldött kérdéssorból felkészülök rájuk.



Petre Veronika, perinatális szaktanácsadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése