2012. máj. 15.

PCOS – Policisztás ovárium szindróma

A Vár Rád a Baba gyermekáldás program keretein belül sok PCO-val kezelt hölggyel találkozunk, mely munka során feltárulnak a lelki okok. Az oldások során a babák is szép számmal érkeznek.


Sok nő szembesül azzal, hogy miután elhagyta a tablettát, mert gyereket szeretne, egyszer csak a szervezete nem úgy működik, ahogy szeretné. A menstruáció rendszertelen, a vérzések kimaradoznak, és a várt gyermekáldás is elmarad. Közben néhány plusz kiló is felugorhat. Előfordul, hogy a bőre újra kamaszkorát éli, és pattanások jelennek meg, míg a haja fénytelenné, zsírossá válik, hullani kezd. Az is megtörténhet, hogy más nem kívánt helyeken, pedig elkezd szőrösödni.
Aztán elmegy a nőgyógyászhoz, aki közli, hogy PCO szindrómája van.


Mi az a PCO szindróma?
A PCOS ma a nők tizedét érinti és vezető meddőségi ok.
A PCOS egy olyan szindróma, amelynek csak egy tünete a peteérészavar, a rendszertelen ciklus és terméketlenség. Valójában ennek hátterében egy igen összetett anyagcsere-zavar áll. Amennyiben nem foglalkoznak vele, idősebb korban vérnyomás-problémákat, a vérkeringés zavarokat, elhízást, magas koleszterinszintet és főleg másodlagos diabéteszt okozhat.
A feltételezések szerint a betegség általában öröklődik, ezért érdemes figyelni arra, hogy a szüleink, nagyszüleink, szüleink testvérei között előfordult-e ez a tünetegyüttes.

A PCO tünetei
(A tünetek változatosak, és nem mindenkinél állnak fenn)

·         Rendszertelen vagy hiányzó menzesz
·         Rendszertelen vagy hiányzó peteérés
·         Sok kis ciszta a petefészekben (8-10mm), de nem mindenkinél
·         Magas vérnyomás
·         Aknés, pattanásos bőr
·         Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz
·         Terméketlenség
·         Megnövekedett szőrzet az arcon és a testen
·         Hajhullás, esetleg kopaszosodás
·         Súlyproblémák, elhízás
A jelenleg érvényben levő, ún. 2003-as rotterdami kritériumok szerint a PCOS diagnózis kimondásához az alábbi kritériumokból legalább kettő megléte szükséges:
·         Peteérési vagy menstruációs zavar: rendszertelen a havivérzés vagy a ciklus során nem figyelhető meg peteérés
·         Férfihormon-túlsúly tünetei: aknés bőr, erőteljesebb szőrnövekedés, hajhullás, hasra történő hízás vagy laboratóriumi jelei (pl.emelkedett tesztoszteron szint)
·         ultrahanggal mindkét petefészekben 8-10 mm-es kis ciszták találhatók (policisztás ovárium). Ennek oka, hogy a petefészkekben a havi ciklusonként általában nem érik tüsző, hanem kis, 10 mm-nél kisebb ciszta formájában visszamarad, ami évek során eltelíti és megnöveli a petefészkeket.
·         más endokrin betegség kizárható.

A legújabb kutatások szerint ez alapvetően nem nőgyógyászati betegség, hanem az inzulinrezisztencia az alapja az egész PCO problémának. Ez olyan anyagcserezavart jelent, amelyben a szervezet sejtjei ellene állnak az inzulinnak. A betegség hasonlatos a kettestípusú cukorbetegséghez, és a kezelése is hasonló:

·         Diéta
·         Mozgás
·         Gyógyszer

A legjobb kezelés mindig az, ami a betegség kórélettani alapjára irányul. A PCOS hátterében inzulin rezisztencia áll, tehát elsősorban ezt kell kezelni, akkor is, ha az inzulin rezisztencia tényét az erre alkalmazott tökéletlen vizsgáló módszer adott esetben nem mutatja ki. Az inzulin rezisztencia visszaszorítása a PCOS minden tünetére kedvező hatású.”
írja egy hazai szakember, Dr Petrányi Gyula.
A vérzészavarok és a meddőség miatt sokszor a PCO-s betegek nőgyógyászati rendeléseken bukkannak fel, mégis jelenleg az az álláspont, hogy belgyógyászoknak kellene őket kezelniük, mivel a PCOS alapvetően egy anyagcsere- és hormonális zavar.
A betegség kialakulásának okait az orvostudománynak a mai napig nem sikerült tisztázni.

Ha szeretné a betegség hátterében megbújó lelki okokat feltárni annak érdekében, hogy a gyógyulási folyamat elinduljon, s a várva várt baba megérkezhessen, keressen minket, hogy segíthessünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése